Hayırlı Bayramlar

Hayırlı Bayramlar

10 Kasım 2012 Cumartesi

Sapanca'nın imdadına yağış yetişti

Yuvacık Barajı'nda yeterli su bulunmaması sebebiyle Kocaeli'nin de su çektiği Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi giderek düşmüştü. Sanayi tesisleri ve su fabrikalarının da denetimsiz su kullandığı göldeki su seviyesi 31 metreye kadar düşerek, kritik eşik olan 30 metreye yaklaşmıştı. Son iki gündür yağan yağmurla birlikte göl seviyesi yükselmeye başladı. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ)'nden edinilen bilgiye göre, yağışlarla birlikte göldeki su seviyesi yarım metre yükseldi. Yağışların sürmesi halinde göldeki su seviyesinin şimdilik risk oluşturmayacağı belirtildi.
“RAPOR DİKKATE ALINMALI TAŞ OCAĞI AÇILMAMALI”

Bu arada Sapanca Gölü'nü besleyen derelere çok yakın olan Yanık köyündeki taş ocağının yeniden açılmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Köy muhtarı Sibel Baykal, 35 yıl önce kapatılan taş ocağının yeniden açılmasının Sapanca Gölü'ne zarar vereceğinin bilimsel olarak kanıtlandığını, bu sebeple ocağın yeniden açılmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Baykal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi için Devlet Demiryolları (TCDD)'na Sapanca'nın Yanık köyünde gölü besleyen derelerin bulunduğu alanda taş ocağı işletme izni vermesine karşı çıktıklarını hatırlatarak, “Haklı olduğumuzu bilimsel olarak da kanıtlamak istedik. Bu sebeple İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı'ndan taş ocağının işletilmesi halinde göle zarar verip vermeyeceğinin araştırılmasını talep ettik. Üniversite hazırladığı raporla, endişelerimizin boşa olmadığını gördük.” şeklinde konuştu.

Araştırmalar sonucu hazırlanan raporda, taş ocağının faaliyete geçmesi halinde içme suyu havzası olan Sapanca Gölü ve gölü besleyen Yanık Deresi'nin su kalitesinin olumsuz etkileneceğinin ortaya çıktığını vurgulayan Baykal, “Raporda dere yatağına dökülecek malzemelerin balıkların üreme ve beslenme alanlarında tahribata yol açabileceği ve gölün su kalitesini düşüreceği ortaya çıktı. Dolayısıyla bu rapor dikkate alınarak taç ocağının artık açılmaması gerekir. Zaten bu ocak 35 sene önce de gölü kirletiyor gerekçesiyle kapatılmıştı.” diye konuştu.
Kaynak: CİHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen, kişilik haklarına ve genel ahlak kurallarına uygun mesaj ve yorum gönderiniz...